10 прашања за поставување влажни завеси во фармата за пилешко

Влажната завеса, позната и како водена завеса, има саќе структура, која користи незаситеност на воздухот и испарување и апсорпција на топлина на водата за да се олади.

Уредите за влажни завеси генерално се поделени во две категории:

  • воден завесен ѕид плус вентилатор со негативен притисок
  • надворешен независен вентилатор за влажна завеса.

Наводена завесаѕид плус вентилатор со негативен притисок главно се користи вококошки куќикои лесно се затвораат и имаат високи барања за ладење;надворешниот независен вентилатор за влажна завеса е погоден за пилешки куќи кои не бараат високо ладење и не се затвораат лесно.

https://www.retechchickencage.com/retech/

Во моментов, повеќето фарми за кокошки користат водени завеси и вентилатори со негативен притисок.Ефектот од користење на влажна завеса за ладење е подобар.Кога користите влажни завеси и вентилатори во фармите, треба да обрнете внимание на овие десет точки:

1. Куќата треба да биде колку што е можно херметички.

Ако користите влажна завеса за ладење, не можете да го отворите прозорецот поради високата температура во лето.Ако не е херметички, не може да се формира негативен притисок воживинарска куќа, ќе се намали ладниот воздух што минува низ влажната завеса, а ќе влезе топлиот воздух надвор од куќата. 

2. Разумно одредете го бројот на вентилатори во куќата за пилешко и областа на завесата за вода.

Бројот на навивачи вококошка фармаа површината на водната завеса треба да се определи според локалната клима, условите, големината на пилешкото и густината на размножување;во исто време, треба да се земе предвид дека ефективната површина за довод на воздух ќе се намали откако ќе се користи влажната завеса за одреден временски период.Затоа, при дизајнирање на површината на влажната завеса може соодветно да се зголеми. 

https://www.retechchickencage.com/broiler-chicken-cage/

3. Мора да има одредено растојание помеѓу влажната завеса и кафезот со пилешко.

За да се спречи студениот ветер да дува директно на пилешкото, се препорачува влажната завеса и напилешки кафезда бидат одвоени од 2 до 3 метри.Правилно оставете одредено растојание за да се осигурате дека влажната завеса нема да се оштети при транспорт на алатки за чистење и колички за собирање јајца.

4. Контролирајте го времето на отворање на влажната завеса.

Со оглед на потребите за заштеда на вода и струја и всушност за ладење, генерално се избира влажната завеса да се отвора секој ден од 13 до 16 часот. 

https://www.retechchickencage.com/layer-chicken-cage/

5. Направете добра работа со проверка пред да се отвори влажната завеса.

Пред да се отвори влажната завеса, проверете најмалку три аспекти:

① Проверете дали вентилаторот е нормален;

② Проверете дали хартијата од брановидни влакна, колекторот за вода и водоводната цевка се мазни и нормални и дали има талог;

③ Проверете дали филтерот на влезот за вода на потопната пумпа е во добра состојба, дали има истекување на вода восистем за циркулација на вода.

6. Направете добро засенчување со влажни завеси.

Препорачливо е да се додаде штитник за сонце надвор одвлажна завесаза да се спречи сонцето директно да сјае на влажната завеса, што ќе предизвика зголемување на температурата на водата и ќе влијае на ефектот на ладење.

7. Обрнете внимание на температурниот ефект на водата.

Обидете се да користите длабока вода од бунарот, бидејќи колку е поладна водата што тече низ влажната завеса, толку е подобар ефектот на ладење.Кога водата е циркулирана неколку пати и температурата на водата се зголемува (поголема од 24°C), водата треба да се смени навреме.Во водата што се користи при првата употреба на влажната завеса мора да се додадат средства за дезинфекција за да се спречи ширење на болести.

https://www.retechchickencage.com/retech-automatic-h-type-poultry-farm-layer-chicken-cage-product/

8. Разумна употреба на влажни завеси.

За време на употребата на влажната подлога, чистете го филтерот за влажна подлога еднаш дневно.Редовно проверувајте дали влажната завеса е блокирана, деформирана или срушена, што ќе влијае на ефектот на ладење.
Причините за затнувањето вклучуваат прашина во воздухот, нечистотии во водата, деформација на влажната завесна хартија поради лош квалитет, неисушена по употреба или мувла на површината поради долготрајна употреба.Откако ќе го исклучите изворот на вода секој ден, оставете го вентилаторот да работи повеќе од половина час, а потоа прекинете го откако влажната завеса ќе се исуши, за да се спречи растот на алгите, а со тоа да се избегне блокирање на пумпата за вода, филтерот. и цевка за дистрибуција на вода.

9. Направете добра работа со заштита на влажни завеси.

Кога системот за влажна завеса не се користи долго време, треба редовно да се врши сеопфатна проверка за да се види дали сечилата на вентилаторот се деформирани.Во сезоната на ладење, треба да се додадат памучни ќебиња или филмови внатре и надвор од влажната завеса за да се спречи ладниот воздух да навлезе во куќата за пилешко.
Заголеми фарми за кокошки, кога поставувате влажни завеси, размислете за поставување на автоматски ролетни.
Кога не се користи влажната завеса, водата во водоводната цевка и базенот треба да се исцедат чисти и да се врзат со пластична крпа за да се спречи прав и песок да навлезат во базенот и да се внесат во уредот.
Моторот на пумпата за вода треба да биде добро сочуван за да се спречи оштетување поради замрзнување.Хартијата за водена завеса треба да биде покриена со мрежа за сончање (крпа) за да се спречи скратување на работниот век поради оксидација.

https://www.retechchickencage.com/retech-automatic-h-type-poultry-farm-layer-chicken-cage-product/

10. Обрнете внимание на вградувањето на водоводната цевка за влажна завеса.

Излезот за вода од хоризонталната канализациона цевка на влажната завеса треба да се постави нагоре за да се спречи блокирање и нерамномерен проток на вода.Влажната завесна канализациска цевка не треба да се поставува целосно затворена за да се олесни чистењето и расклопувањето.

 

Ние сме онлајн, што можам да ви помогнам денес?
Please contact us at director@retechfarming.com;whatsapp +86-17685886881

Време на објавување: 15-11-2022 година

Нудиме професионален, економичен и практичен соул.

КОНСАЛТАНТ ЕДЕН НА ЕДЕН

Испратете ни ја вашата порака: